Gå til hovedindhold

Spildevand

Spildevand er det vand, der afledes fra beboelse, virksomheder, øvrig bebyggelse samt befæstede arealer.

Indhold

    Spildevand fra beboelse og virksomheder skal renses inden det udledes til vandmiljøet. I kloakerede områder renses spildevandet på et renseanlæg. Udenfor kloakerede områder skal spildevandet renses lokalt.

    I spildevandsplanen kan du se, hvilke områder der er kloakeret, og hvor der er planer, der berører din ejendom.

     

    Virksomheder, der afleder industrispildevand, skal have tilladelse til det.

    Håndtering af regnvand

    Inden for de sidste år har klimaforandringerne forårsaget kraftigere regnskyl og dermed oversvømmelser rundt omkring i Danmark. Og vi skal forvente, at der kommer mere regn fremover.

    De private og offentlige kloakker er ikke bygget til at håndtere de store mængder regn, der falder på kort tid.

    Ved at lede regnvandet uden om kloakken kan du være med til at mindske belastningen på kloakkerne og dermed mindske oversvømmelser og forhindre udløb af fortyndet spildevand i vandløb og kystvande.

    Håndtering af regnvand på egen grund, også kaldet LAR (Lokal Afledning af Regnvand), betyder, at du selv sørger for at tage dig af dit tagvand i stedet for, at det løber i kloakken.

    Der er flere forskellige løsninger, du kan benytte til håndtering af dit regnvand på egen grund, for eksempel:

    ·       Nedsivning i faskine: Har den fordel, at det ikke optager plads på jordoverfladen og er en skjult løsning. Det er til gengæld også en dyrere løsning. Levetiden og effekten vil være begrænset, hvis den ikke vedligeholdes, eller hvis forundersøgelsen og dimensioneringen ikke har været korrekt.

    ·       Nedsivning og opsamling i regnvandsbede: Er en simpel og billig løsning, der er nem at vedligeholde med det synlige regnvand i haven. Til gengæld optager den plads i haven som en forsænkning i haven med sten og brug af vandtolerante planter. Afhængig af indretningen kan et regnvandsbed blive en pæn løsning.

    ·        Nedsivning i græsplænen: Er en simpel løsning, men den giver dog periodevis en våd græsplæne.

    ·        Opsamling i en tønde, så du kan bruge vandet til at vande din have med.

    Ligegyldigt hvilken løsning du vælger, er det vigtigt at sikre, at vandet ikke løber ind til naboen.

    Ansøgning

    Hvis du vil etablere en faskine eller et regnvandsbed kræver det, at du ansøger kommunen om tilladelse til dette.

    Din ansøgning skal indeholde følgende oplysninger: 

    • Hvilket anlæg, der ønskes etableret
    • Arealet der afvandes fra
    • Afstand til nærmeste bygning/skel
    • Er der foretaget grundvandspejling?
    • Vedhæft en tegning, der viser placeringen af det ønskede anlæg op grunden. Du kan eventuelt indtegne afstandene til bygning/skel på tegningen.

    Inden du går i gang, er det en god idé at undersøge, om en faskine eller regnvandsbed vil fungere i jordbunden i din have. Det gør du ved at grave ned i den dybde, som faskinen eller regnvandsbedet skal ligge i, og se om der står grundvand i det niveau eller ej. Hvis der ikke står grundvand, og jordbunden ikke er kraftigt leret, vil du sandsynligvis kunne etablere en velfungerende faskine eller regnvandsbed.  

    Mindre nedsivningsanlæg til regnvand fra enfamiliehuse og udhuse er ikke omfattet af kloakmestrenes autorisation, og må gerne udføres af den private grundejer, når du har fået en tilladelse fra os. Det kan være en ide at rådføre sig med en kloakmester, anlægsgartner eller lignende, hvis man er i tvivl om omfanget eller de tekniske forhold på grunden.

    Afkobling af regnvand fra eksisterende kloakledninger skal udføres og færdigmeldes af en autoriseret kloakmester.

    Mere information om håndtering af regnvand kan findes på www.laridanmark.dk (nyt vindue) og Teknologisk Institut (nyt vindue).

    Klik her for at læse mere om klimatilpasninger (nyt vindue).

    Færdigmelding af kloakarbejde

    Færdigmeldinger skal ledsages af en målfast kloakplan, der viser afløbsinstallationer og kloak frem til Forsyningens kloak.

    Kloakplanen skal forsynes med tegningshoved, der viser adressen, kloakmester, dato og evt. nr. hvis det er nødvendigt for at identificere tegningen entydigt.

    Hvis der er etableret højvandslukke, sandfang, olieudskiller, fedtudskiller el. lign., skal datablade og brugervejledninger vedlægges færdigmeldingen.

    Færdigmelding af lokale renseløsninger

    Er der etableret en lokal renseløsning, skal denne færdigmeldes på en separat blanket. I forbindelse med etablering af lokale renseløsninger er det ofte nødvendigt at ændre afløbsinstallationerne. Dette arbejde skal altså færdigmeldes på en separat blanket.

    Anlægstypen skal klart fremgå af færdigmeldingen, således at kommunen kan indberette den korrekte afløbskode.

    Før arbejdet påbegyndes, skal tilladelsen læses igennem. Her kan også være yderligere krav til færdigmeldingen.

    Blanket til færdigmelding - du viderestilles til virk.dk (nyt vindue)

    Får kommunen kendskab til uautoriseret arbejde, og dette er dokumenteret, sendes sagen videre til Sikkerhedsstyrelsen.

    Alle henvendelser vedr. uautoriseret arbejde bliver journaliseret med de informationer, der fremgår af anmeldelsen. Enhver kan efterfølgende søge om aktindsigt i sagen.

    Lovgrundlag

    Love og regler om autorisation.