Destination Sydfalster
Udvikling af Sydfalster som samlet turistdestination

Ambitionen for udviklingen af Sydfalster er klar. Over de næste 15-20 år skal området udvikles til én samlet destination, der tager udgangspunkt i den eksisterende turisme, og konkret vil arbejde med at udvide sæsonen og styrke erhvervslivet og områdets attraktioner.
Det arbejder vi med via Destination Sydfalster, hvor en strategisk fysisk udviklingsplan for området er blevet godkendt af byrådet. Der er i udviklingsplanen defineret en række strategiske indsatsområder, og derudfra er følgende 5 fyrtårsprojekter blevet prioriteret
Der arbejdes med at skabe en rekreativ rute, der i sin fulde ængde skal gå fra Stubbekøbing Havn på Nordfalster, videre langs østkøsten mod Næsgaard og Hesnæs. Sydpå mod Marielyst, og via Det Falsterske Dige til Danmarks Sydligste Punkt i Gedser. Herfra går ruten ind til Gedser by og til Gedser lystbådehavn, hvorefter ruten følger vestkysten nordpå, og slutter på havnen i Nykøbing F.
Det forventes at dele af ruten er skiltet og klar til sommeren 2026. Der vil løbende ske en opgradering af faciliteter og oplevelser langs ruten, både før og efter.
Der vil løbende kunne læses mere om KØSTEN på www.visitlolland-falster.dk (åbner i nyt vindue), og på Naturlandets app (www.naturlandet.dk - åbner i nyt vindue)
Oplevelsen omkring Danmarks sydligste punkt udvikles i form af en opgradering af forbindelsen mellem Gedser by og Gedser Odde. Der er en forbindelse på 3 km. mellem byen og sydspidsen.
Der arbejdes med at udvikle både infrastrukturen og oplevelserne på denne strækning, bl.a. via udarbejdelse af 'Stormflodsfortællinger', som bliver en kunstnerisk lydvandring tiltænkt netop denne strækning. Stormflodsfortællinger kan opleves på KØSTEN i 2026.
I Destination Sydfalster er der fokus på at sikre at hele området opnår en udvikling der gavner oplevelsen af hele området for både besøgende, turister og borgere. Destinationen løftes for at understøtte det lokale erhvervsliv, og ikke mindst sammenholdet mellem destinationens lokalområder.
Der arbejdes således med at understøtte sammenholdet i området.
I samarbejde med lokale aktører og virksomheder ses der på, hvordan vi kan skabe en bedre infrastruktur i og omkring Gedser by, og den gamle erhvervshavn, hvor der i dag er mindre erhverv, samt områdets helt store adgangsvej til Europa via Gedser-Rostock færgen.
Tusindvis af rejsende passerer byen via færgen, og projektet ser på, hvordan vi kan gøre det mere attraktivt for rejsende at opleve attraktionerne i Gedser, via formidling og forbedret infrastruktur.
I forbindelse med Gedser Erhvervshavn er der desuden igangsat to projekter, der skal være med til at løfte attraktionsværdien til området. Udvalgte kunstnergrupper er i gang med at skitsere en kommende kunstnerisk markør for området, som skal være et af områdets helt store attraktioner.
Derudover kommer 'Køstperlen', som er en samlingsplads, hvor man kan gøre ophold, nyde udsigten, den unikke lyd og mødes. Denne plads vil blive et støttepunkt for forbindelsen til sydspidsen, og den rekreative rute langs kysten. Denne plads står klar i 2025.
Det sidste strategiske indsatsområde omhandler et løft og en udvikling af Gedser Lystbådehavn. Havnen vil opleve bedre faciliteter for autocampere og lystsejlere, samt blive mere attraktiv for ophold. Der er fokus på at skabe bedre rammer for turismeerhvervet samt sikre bedre mulighed for aktiviteter på vand.
Søg penge til et projekt på Sydfalster
Små Hurtige Succeser ønsker at støtte ideer til forbedringer og tiltag, der kan styrke oplevelsen, når man besøger området samt for de lokale, der færdes her. Du kan altså søge penge til fysiske initiativer på offentligt tilgængelige steder, hvor der mangler det lille (eller store) ekstra for at gøre det til en god oplevelse at besøge stedet.
Det er vigtigt, at der i projektet er taget højde for, at det skal være til gavn og glæde, for alle der kommer forbi, og at det er med til at løfte Sydfalster som samlet destination. Det ses meget gerne at man indgår i samarbejder og initiativer, der skaber bedre sammenhæng mellem områder og byer på Sydfalster.
Pengene kan gives enten som tilskud til et helt projekt, eller som en del af et projekt. Tilskud på 25.000 kr. eller mindre vurderes af administrationen, mens projekter over 25.000 kr. forelægges Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget.
Du, din forening, din virksomhed eller en interessegruppe står selv for at føre projektet ud i livet.
Puljen kan søges løbende via dette link (ny fane)