Byrådet i Guldborgsund Kommune prioriterer børn og unge i nyt budget
Et samlet byråd i Guldborgsund Kommune står bag en ny budgetaftale. Her skal store investeringer på børn, skole og ungeområdet give alle børn og unge bedre muligheder for læring, trivsel og videre uddannelse. Desuden har parterne også besluttet at sætte ekstra fart på arbejdet med at tiltrække flere virksomheder og borgere til kommunen.
Med en ny budgetaftale vil Guldborgsund Kommune investere millioner i kommunens børn og unge. Helt præcist afsættes der i alt 27 millioner kroner til at løfte sundhedsplejen, kommunale dagtilbud og skoler.
Det er et samlet byråd, der står bag budgetaftalen, og borgmester Simon Hansen takker alle parter for at tage et fælles ansvar for kommunens økonomi.
”Med denne budgetaftale laver vi den største investering i vores børn og unge i mange, mange år, og vi forpligter os politisk til at fortsætte med det fokus, også i årene frem mod 2030. Det er jeg meget glad for,” siger han.
”Det er godt for Guldborgsund og kommunens cirka 60.000 borgere, at vi kan samarbejde i byrådet om både de svære beslutninger og det, der skal udvikle og løfte kommunen. Det giver et solidt fundament, at vi står sammen, og det betyder, at vi træffer beslutninger, man kan stole på, og som vil stå i mange år frem. Jeg vil derfor gerne kvittere for det gode samarbejde med alle byrådets partier og lister, og jeg ser frem til at realisere de beslutninger, der ligger bag budgetaftalen,” siger Simon Hansen.
Varigt løft til børn og unge
Skoleområdet får et varigt løft på 20 millioner kroner om året, der skal bruges til at styrke skolernes såkaldte løfteevne og udvikle kvaliteten med plads til nye former for undervisning. Formålet er, at alle unge – uanset baggrund og forudsætninger – skal have det bedste afsæt til deres videre vej i livet mod uddannelse og job. Investeringen markerer desuden begyndelsen på en prioriteret indsats, der rækker ind i næste byrådsperiode og frem mod 2030, og byrådet vil følge resultaterne på området med en årlig evaluering.
Derudover afsættes der tre millioner kroner årligt på varig basis til skoler med særlige udfordringer, og det bliver Børn & Skoleudvalget, der skal fastlægge de nærmere kriterier for udmøntningen af pengene.
Dagtilbuddene løftes varigt med to millioner kroner om året, så der bliver flere voksne til at understøtte den samlede indsats for det gode børneliv. Desuden har Guldborgsund Kommune fået 2,2 millioner kroner årligt fra staten til at sikre bedre muligheder for udsat skolestart til de børn, der har behov for det. Byrådets aftaleparter er enige om at bruge alle pengene på dagtilbuddene – uanset hvor mange børn, der ønsker udskudt skolestart. Dermed får dagtilbudsområdet et samlet løft på 4,2 millioner kroner om året.
Sundhedsplejen styrkes også varigt med to millioner kroner årligt, og pengene skal bruges til at understøtte og udvikle den tidlige og forebyggende indsats. Målet er at styrke samarbejdet med den enkelte familie i barnets første seks leveår.
Ydermere videreføres kommunens tilskud til rådgivningstilbuddet til unge, Headspace, så samarbejdet kan fortsætte til gavn for de unges trivsel og udvikling.
Erhverv, uddannelse og udvikling som vækstmotor
Forligsparterne er enige om, at der skal flere virksomheder og borgere til kommunen. Det skal ske gennem en øget indsats på erhvervs- og uddannelsesområdet samt ved at fortsætte udviklingen af både byer og landdistrikter. Samtidig vil byrådet arbejde for at sikre den arbejdskraft, som virksomhederne har brug for i fremtiden.
Parterne har således afsat 1,8 millioner kroner årligt til at forbedre Guldborgsund Kommunes behandling af bygge- og erhvervssager og nedbringe sagsbehandlingstiden. Samtidig fastholdes indsatsen sammen med Business Lolland-Falster for at tiltrække både nationale og internationale virksomheder til kommunen.
Desuden skal der skabes flere praktikpladser og fritidsjob for studerende fra både folkeskolen, ungdomsuddannelserne og de mellemlange uddannelser. Det skal være med til at gøre de unge klar til fremtidens arbejdsmarked.
På by- og landdistriktsområdet afsættes der i budgetperioden 207 millioner kroner til den kommunale andel af finansieringen af Bastebrohuset og cykel-gangbroen mellem Nykøbing og Sundby. Det sker under forudsætning af, at Museum Lolland-Falster finder den øvrige medfinansiering af Bastebrohuset.
Derudover er der afsat yderligere 1,2 millioner kroner årligt til lokaletilskud til de mange foreninger rundt om i Guldborgsund Kommune, som anvender kommunale lokaler og faciliteter. Foreningsfaciliteterne i de tidligere rådhuse i Nysted og Stubbekøbing opgraderes desuden for i alt én million kroner.
Der gives også støtte til et større samarbejde mellem foreningen LUNA og Nordfalster Idræts- og Kulturcenter, der har planer om at udvikle et stort fritidsmødested for området.
Desuden skal der etableres grønne byrum i flere af kommunens byer. Her har byrådet afsat seks millioner kroner til arbejdet over de kommende to år, ligesom der er afsat 500.000 kroner til udvikling af kunst, kulturelle oplevelser og samlingspunkter rundt om i kommunen.
Flere penge til social- og beskæftigelsesområdet
Ligesom i landets øvrige kommuner presser udgiftsniveauet på både social- og beskæftigelsesområdet den samlede kommunale økonomi. Derfor tilføres de to områder tilsammen 50 millioner kroner i 2025 for at tilgodese udsatte familier, anbragte børn, borgere på sygedagpenge med flere. Det betyder ikke, at serviceniveauet stiger, men at de to områder ikke skal finde lige så store besparelser, som ellers havde været tilfældet.
Der afsættes også 250.000 kroner til at ansætte borgere på socialt frikort i kommunen som arbejdsplads. Samtidig rulles besparelseskravet på ældreområdet på 3,5 millioner kroner tilbage, og der etableres en pulje på to millioner kroner, der skal bruges til at være på forkant med den kommende ældrelov, hvor borgerne skal have mere indflydelse på, hvad de ønsker at få hjælp til.
Budgettet skal nu vedtages af byrådet
Budgetaftalen er forhandlet på plads med udgangspunkt i de godt 70 millioner kroner, som Guldborgsund Kommune har fået i ekstra tilskud fra staten samt omprioriteringer inden for kommunens samlede økonomi.
Budgettet forventes vedtaget på det kommende byrådsmøde torsdag den 10. oktober. Budgetaftalen er vedhæftet pressemeddelelsen.
CITATER FRA GRUPPEFORMÆNDENE:
John Brædder, gruppeformand for Guldborgsundlisten:
”For Guldborgsundlisten har det været afgørende, at der nu afsættes 20 millioner kroner til vores folkeskole, så flere af vores elever får mulighed for at løfte deres karaktergennemsnit, og så endnu flere dermed kan komme ind på en videregående uddannelse. Vi er også glade for, at parkeringsfaciliteterne ved Guldboxen endelig bliver opgraderet til gavn for de mange, som dagligt benytter faciliteterne.”
René Christensen, gruppeformand for Moderaterne:
”Moderaterne havde to mærkesager med til forhandlingerne. Et markant løft af vores folkeskole. Der afsættes nu 20 millioner kroner årligt til folkeskolen, og det vil give vores unge et bedre fundament til at tage en ungdomsuddannelse. Flere grønne byrum i vores kommune. Der er nu afsat seks millioner kroner til grønne byrum, og vi starter med Hollands Gaard i Nykøbing. Det er en god aftale, som viser vejen frem mod 2030.”
Katrine Burmann, gruppeformand for Socialdemokratiet:
”I Socialdemokratiet har vores børns trivsel og udvikling været altafgørende i budget 2025. Vi er glade for flere ressourcer til sundhedsplejersker, så den gode relation, der udvikles i forbindelse med barnets første måneder, kan fortsætte i perioden mellem barnets første leveår og skolestart. Derudover understøtter vi dagtilbuddene, så vores børn i højere grad sikres de hænder, de har krav på og behov for. Vores børn har krav på en god og tryg skolegang, og vi er derfor glade for, at vi styrker folkeskolen og tager hensyn til skolernes forskellige vilkår. Specialundervisningen kræver fokus, så vi kan sikre, at vi tilbyder den rette støtte til børn med særlige behov.”
Ole K. Larsen, gruppeformand for Venstre:
”I Venstre er vi glade for, at vi afsætter penge til at støtte udviklingen i vores landdistrikter med målrettede midler til Nørre Alslev, Stubbekøbing og Nysted. Vi er også glade for, at vi styrker vores skoler markant og derved sikrer vores elever både i hovedbyen og i landdistrikterne de bedst mulige forudsætninger for videre uddannelse.”
Johannes Kristensen, gruppeformand for Det Konservative Folkeparti:
”I Det Konservative Folkeparti er vi utrolig glade for, at vi har landet et ansvarligt og afbalanceret budget. Samtidig ruller vi de værste besparelser på ældreområdet tilbage og opretter en pulje, der skal sikre, at de ældre får mere indflydelse på, hvad de ønsker at få hjælp til. Derudover har vi lukket det økonomisk hul på beskæftigelses- og socialområdet til gavn for vores udsatte børn og voksne. Og vigtigst af alt giver vi et varigt løft til skoleområdet. Vi kobler også skole-, uddannelses- og erhvervslivet tættere sammen, så vi sikrer, at der vil være job til borgerne og arbejdskraft til virksomhederne i fremtiden.”
Stine Steffensen, gruppeformand for Dansk Folkeparti:
”Dansk Folkeparti er tilfredse med at have bidraget til budgetaftalen for 2025, trods rollen som oppositionsparti. Gennem vores indsats er planlagte besparelser på ældre- og skoleområdet blevet rullet tilbage, og der er tilført ekstra midler til at styrke skolerne. Derudover tildeles der ekstra midler til vores helt unge i dagtilbud, vores ældre og vores udsatte borgere for at styrke den tidlige indsats, sikre flere hænder og tage et socialt ansvar. Vi hilser også styrkelsen af erhvervsservice velkommen, da vi i Dansk Folkeparti ønsker udvikling, og dette er endnu et skridt i den rigtige retning, som vi ser frem til at realisere."
Annemette Schønberg Johnsen, gruppeformand for Socialistisk Folkeparti:
”Budgetaftalen kom i stand efter en ret kort og effektiv proces, hvor alle partier arbejdede konstruktivt sammen om mange gode forslag. SF gik til forhandling med ret beskedne ønsker om et løft til daginstitutioner og ældrepleje, som vi fik delvist opfyldt. Og folkeskolen bliver mærkbart styrket. Vi glæder os også over velvilje til at fortsætte arbejdet med klimahandlingsplanen og flere grønne områder, også i byerne. Blandt andet kan vi endelig komme i gang med ombygningen af Cementen til en mere grøn fremtoning med flere p-pladser.”
Bente Lerche-Thomsen, gruppeformand for Enhedslisten:
”Enhedslisten glæder sig over budgetaftalen, der har et styrket fokus på folkeskolen. Denne gang er det ikke kun ord og gode hensigter. Nu etableres et varigt økonomisk løft på 20 millioner kroner, og derudover tre millioner kroner årligt til skoler med særlige udfordringer. Det er et mærkbart økonomisk løft til folkeskolen. Vi glæder os også over to mindre tildelinger, der begge vil gøre en stor forskel. Tilskuddet til Headspace videreføres, så det gode arbejde kan fortsætte for børn, unge og familier, og penge til genåbning af caféen på Kulturfabrikken til gavn for de børn og unge, der benytter Kulturfabrikken efter skoletid.”
Camillo Krog, gruppeformand for Liberal Alliance:
”Jeg er utrolig stolt af, at LA er med i budgettet for 2025. Det er det første budget, LA har været med til i Guldborgsund. Vi har fået de ting igennem, vi ønskede, blandt andet på erhvervsområdet og skoleområdet. Det er god liberal politik at investere i fremtiden, og det må man sige, vi gør. Der er nemlig afsat 20 millioner kroner ekstra til skoleområdet for at sikre, at de unge bliver uddannelses- og jobparate. Vi har fået vores ”fasttrack”-kæphest på myndighedsområdet i byggesager gennemført. Alt i alt er det utroligt tilfredsstillende.”
Paw Hallandson, gruppeformand for Sydhavslisten:
”Sydhavslisten er specielt glad for, at vi løfter skoleområdet, og at vi også har fokus på de unge i forhold til uddannelse og fritidsjob. Desuden fastholder vi støtten til Headspace, der rådgiver unge i mistrivsel, og det er meget vigtigt. Derudover løfter vi udviklingen i landdistrikterne, for eksempel i Nr. Alslev, hvor lokale foreninger er gået sammen om spændende projekter på fritidsområdet, der også styrker de lokale fællesskaber. Vi fastholder også støtten til Danmarks Brydeforbunds Nationale Kraftcenter i Nykøbing, som jo giver Guldborgsund Kommune en styrkeposition inden for brydesporten.”
Bob Richard Nielsen, gruppeformand for Danmarksdemokraterne:
”I Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg glæder vi os over, at vi kan præsentere et budget i balance, så vi ikke sætter os selv i en situation rent økonomisk, der volder os problemer i de kommende år. Vi sætter tæring efter næring, og det er god og ansvarlig borgerlig økonomisk politik. Derudover er vi glade for, at vi – trods tilpasninger på ældreområdet – friholder de svageste ældre, der har det største behov for hjælp, ligesom vi ruller nogle planlagte besparelser på ældreområdet tilbage.”
Chris Veber, gruppeformand for Dit Guldborgsund:
”I Dit Guldborgsund er vi glade for investeringerne på skoleområdet, og vi er stolte af at være med til at tilføre 20 millioner kroner om året til området fremover. Samtidig er det også vigtigt, at vi prioriterer vores daginstitutioner, så vores børn får flere voksne omkring sig. Derudover er vi glade for, at der afsættes penge til mere kunst og kultur, som kan skabe værdi i hele kommunen, herunder mulighed for opførsel af friluftsscener.”
Kontakt
Johanne Duus Hornemann
Telefon: 25 18 23 35
E-mail: jdh@guldborgsund.dk