Kontakt
Simon Hansen
Telefon: 25 18 18 16
E-mail: siha@guldborgsund.dk
Anette Pedersen
Telefon: 40 46 47 49
E-mail: anette@sakskobingmadhus.dk
Johanne Duus Hornemann
Telefon: 25 18 23 35
E-mail: jdh@guldborgsund.dk
Der er rift om de nye undervisningsforløb for Guldborgsund Kommunes skoleelever på Sakskøbing Madskole. Kalenderen er fuldt booket helt frem til påske, og nye kurser er på vej i kalenderen. Det er lige, hvad vi håbede på, siger borgmester Simon Hansen, der selv besøger Madskolen onsdag den 17. januar sammen med 5.A fra Nysted...
Et par af de drenge, der fisker i deres fritid, rensede blæksprutter med stor iver. Nogle piger fik taget mod til sig og rørt ved blækspruttens lange fangarme og fileterede et par sild. Og alle fik mere viden om havets spisekammer, friske råvarer og krydderier, ligesom de hyggede sig med at spise et sundt og anderledes måltid tilberedt af dem selv.
”Det var en fantastisk oplevelse for os alle sammen,” siger Mette Poulsen, der er lærer på Nysted Skole. Hun underviser blandt andet i madkundskab og havde sin 6. klasse med på Sakskøbing Madskole i november måned.
”Det er et helt enestående forløb. Børnene bliver præsenteret for råvarer, de ikke er vant til at spise eller arbejde med. De præsenteres for mad og madlavning på en professionel og faglig måde, som vi af ressourcemæssige årsager ikke kan tilbyde dem hjemme på skolen, og de får en god oplevelse sammen, der styrker sammenholdet. Og netop fordi madkurserne ikke er en enkeltstående begivenhed, men noget vi kan tilbyde eleverne over tid, så håber jeg da også, at det kan være med til at ændre deres syn på vores madkultur,” siger Mette Poulsen, der efterfølgende har booket flere forløb til skoleklasserne på madskolen i Sakskøbing.
Kalenderen er fuld frem til påske
Siden de nye skoleforløb, ”Vild med mad”, blev skudt i gang i efteråret 2023, har der været rift om pladserne. Madskolen kan melde alt udsolgt frem til påske, og nye kursusforløb er i støbeskeen, så eleverne på kommunens skoler kan fortsætte med at udvikle deres viden om mad og kompetencer i køkkenet.
”Vild med mad” er blevet til i et samarbejde mellem Meyers Madhus i København og Sakskøbing Madskole på foranledning af Claus Meyer og Sakskøbing Hotel, som ville skabe en lokal madskole, der kan understøtte børn og unges råvarekendskab og maddannelse på øerne.
Det er Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune, der med en bevilling på 3,3 millioner kroner over tre år har investeret i at styrke børn og unges kompetencer i køkkenet. Desuden er initiativet en del af Guldborgsund Kommunes arbejde i EU-projektet FEAST, hvor kommunen har fået støtte til at arbejde med skolebørn, sundhed, kost og ernæring for at skabe bedre sundhed og mere bæredygtige kostvaner for borgere i EU. Der bliver i alt udbudt 360 forløb over en treårig periode.
Onsdag den 17. januar er borgmester Simon Hansen selv i køkkenet, når han sammen med en 5. klasse fra Nysted Skole, besøger Sakskøbing Madskole, hvor de skal lave sunde burgere uden kød.
”Som kommune arbejder vi med at styrke vores sundhedsprofil med forebyggelse frem for behandling. Derfor er det helt oplagt at hjælpe vores børn til at få sunde madvaner, der forhåbentlig holder ved senere i livet. Samtidig er kurserne tilrettelagt, så de også understøtter læringsmålene i fag som matematik, fysik og biologi, og det er praktisk undervisning, når det er bedst,” siger han.
”Skolerne har taget rigtig godt imod tilbuddet, og det var lige, hvad vi håbede på. Jeg glæder mig til at være med i køkkenet, og jeg er helt sikker på, at jeg kan lære mindst lige så meget, som eleverne,” siger Simon Hansen.
Nysgerrige elever med lyst til at eksperimentere
Anette Pedersen er daglig leder af Madskolen i Sakskøbing Madhus. Hun oplever nysgerrige børn, der på kurserne får tid og mulighed for at dykke helt ned i råvarerne, madens og krydderiernes grundsmage.
”Vi arbejder med ingredienser, som de enten ikke kender fra køkkenet derhjemme eller i hvert fald ikke har beskæftiget sig så grundigt med, som vi gør på madkurserne. Vi snakker om forarbejdning, forskellen på friske og tørrede råvarer, om krydderiers betydning for smagen, og hvilke ingredienser der giver mæthed. Vi arbejder med præcision og grundighed, og eleverne er nysgerrige og vil gerne eksperimentere. Lysten til at lave mad på nye måder er nok noget af det vigtigste, vi kan give dem med hjem,” siger Anette Pedersen.
Telefon: 25 18 18 16
E-mail: siha@guldborgsund.dk
Telefon: 40 46 47 49
E-mail: anette@sakskobingmadhus.dk
Telefon: 25 18 23 35
E-mail: jdh@guldborgsund.dk