Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

En læsegruppe om mere end litteratur

Hos værestedet Huset mødes en gruppe borgere hver mandag i en læsegruppe. Her taler de ikke blot om litteratur, men deler også erfaringer fra eget liv. Læsegruppen er startet op som en del af projektet SLUB, der faciliteres af Bibliotek & Borgerservice.

23. aug. 2022

Indhold

    Med projektet SLUB - læsefællesskaber for udsatte borgere, har Bibliotek & Borgerservice startet et læsefællesskab på værestedet Huset. Her mødes en gruppe af Husets brugere hver uge – ikke blot for at tale om litteratur, men også for at dele erfaringer fra eget liv. Gruppen er nemlig blevet et helt særligt fællesskab med plads til dybere snakke om livets op- og nedture.  

    En af læsefællesskabets medlemmer er 80-årige Lilli, der er glad for at komme i gruppen: 

    -Jeg har altid elsket at læse og jeg holder meget af, at være sammen med forskellige mennesker. Vi kommer fra vidt forskellige verdener – nogle fortæller om erfaringer med det sociale system, mens andre deler erfaringer med at rejse og bo i udlandet. Aldersspredningen er også stor. Vores yngste medlem er 28 år – og så er der mig på 80. Jeg går hjem med indsigt i liv, jeg ikke kendte til – det inspirerer mig, fortæller Lilli.   

    Litteraturen som talerør 
    Selvom der er tale om et læsefællesskab, fylder litteraturen kun en lille del, når gruppen mødes.  

    - Vi deler noget som mennesker, fortæller Lilli og fortsætter: 

    - Det vi læser, associerer vi til vores egen hverdag og liv. Her kan vi få afløb for ting og tale om lige nøjagtig dét, vi har lyst til – også det svære. 

    For Lilli har det været godt med et sted, hvor tankerne kan blive afledt:

    - Min mand er desværre alvorlig syg. Derfor har jeg brug for at komme ud og møde nogle mennesker og lave nogle andre ting. Her har gruppen fungeret som et godt pusterum for mig, fortæller hun. 

    Et fortroligt rum
    For Lilli er der særligt én ting i gruppen, der har vægtet højt.

    - Vi har mange dybe og sårbare snakke, og vi taler også om svære perioder livet. Derfor er det enormt vigtigt, at vi er trygge ved hinanden, udviser gensidig respekt og kan vide os sikre på, at dét, der foregår i gruppen ikke kommer videre – at det er noget, der tilhører os. Og det har vi heldigvis været rigtig gode til at skabe, afslutter Lilli. 

    Kenneth Dan Jensen, der er pædagog hos værestedet Huset, og sidder med i læsegruppen, oplever også, hvordan medlemmerne har skabt et fællesskab med samhørighed og gensidig forståelse. Kenneth fortæller: 

    - Det her med at have et sted, hvor man kan sætte ord på sine oplevelser og få lov til at sige tingene højt - det er rigtig godt. Det giver følelsen af at blive set og man opdager, at andre måske render rundt med nogle af de samme tanker og følelser som en selv, fortæller han.  

    Udover at være en gevinst for medlemmerne ser Kenneth også, hvordan læsefællesskabet kan gavne hans arbejde som pædagog.  

    - det giver mulighed for at tale med borgerne på en ny og anderledes måde end ved den traditionelle samtale. Der bliver åbnet op for dybere emner og det giver mig endnu bedre mulighed for at komme tættere på og blive opmærksom på eventuelle problemstillinger, der rør sig i hverdagen, afslutter Kenneth. 

    Om SLUB 
    SLUB har til formål at bidrage til borgernes mentale sundhed gennem læsefællesskaber.  

    Projektet kører i perioden 2021 - 2023 på syv biblioteker rundt i landet, herunder bibliotekerne i Guldborgsund. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og Trygfonden. Foruden læsefællesskabet hos værestedet Huset, har Bibliotek & Borgerservice blandt andet startet et læsefællesskab op for veteraner.  

    Målet er at læsegrupperne fremover skal drives af frivillige. 

    Kontakt

    Kommunikationsmedarbejder

    Anemone Schweitz

    E-mail: anesc@guldborgsund.dk