Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Enigt byråd godkender lokalplan 230

På byrådsmødet torsdag aften blev lokalplan 230 godkendt af et samlet byråd, og dermed kan en vigtig del af udviklingen af havnen i Nykøbing Falster for alvor komme i gang. I planen indgår både boliger, kulturhuset Bastebrohuset, grønne områder, klimasikring, samt bevarelse af en bygning.

21. feb. 2025

Indhold

    Lokalplan 230 omfatter første etape af omdannelsen af erhvervshavnen i Nykøbing Falster, og er på byrådsmødet torsdag aften politisk godkendt af et samlet byråd. Området, der er omkring 400 meter langt, skal omdannes til et attraktivt sted, som vil styrke både byen og hele området, og skabe liv og aktiviteter for borgere og for besøgende.

    "Med en politisk godkendelse af den første lokalplan på havnen i Nykøbing Falster kan vi nu endelig gøre visionerne til virkelighed. Helhedsplanen for udviklingen af havnen viser retningen, og med en godkendt lokalplan kan vi nu tage fat i det mere konkrete arbejde. Lokalplanen giver mulighed for både at bygge boliger, kulturhus, en ny plads og skabe parkeringspladser til områdets kommende gæster. Så hvis der sidder en investor, som vil være med til at bygge de første boliger på havnen, eller vil bidrage til nogle af de andre ting vi nu kan sætte i gang, så er vi klar til dialog," siger borgmester Simon Hansen, borgmester i Guldborgsund Kommune, som forventer at boligerne sendes i udbud i løbet af forsommeren.

    Planen indeholder forslag, der kan muliggøre:

    • 65-75 boliger i form af både byhuse, rækkehuse og etageboliger
    • Det kulturelle samlingspunkt Bastebrohuset, som er et nybyggeri på op til 8.500 m² til Museum Lolland-Falster, bibliotek, Guldborgsund Frivilligcenter, Billedskolen samt kontorer og en museumscafé
    • Bropladsen, som ligger ved Bastebrohuset
    • En omdannelse af vejen Havnepladsen og stier gennem havnens kommende byrum
    • Omdannelse af den eksisterende Sukkerhal til parkeringshus
    • Klimasikring
    • Bevaring af bygningen Vejerboden

    ”De ting vi nu kan igangsætte, vil skabe et nyt aktivt sted, både for os der bor her og for dem, der er på besøg eller på ferie i vores område. De første trin i udviklingen mod at gøre Nykøbing Falster endnu mere attraktiv er, at give adgang til vandet, skabe grønne områder og samtidig bygge nye boliger, som kan imødekomme den store efterspørgsel efter boliger i Nykøbing Falster ” siger Nina Munk, som er projektleder for havneudviklingen.

    Lokalplanen giver mulighed for at bygge boliger, som skal bestå af både etageboliger, byhuse og rækkehuse helt tæt på vandet. Planen giver også mulighed for at realisere Bastebrohuset, der skal rumme en række kulturinstitutioner, samt en ny plads, der ligger i forbindelse med Bastebrohuset.

    I den godkendte lokalplan er der også mulighed for etablering af parkering, stiforbindelser, parker og en omdannelse af den eksisterende vej, der løber langs havnen. Hele området skal samtidig sikres mod stormflod og stigende vandspejl, og der skal derfor indarbejdes en klimasikringskote på +2,5 meter. Denne sikring kan udformes som dige, jordvold eller indarbejdes som bygningssokler.

    Lokalplan 230 har været i 9 ugers offentlig høring, og der er i alt indkommet 11 høringssvar, som har givet anledning til 6 ændringer, som indarbejdes i lokalplanen. I sagen fra byrådsmødet kan alle høringssvar samt administrationens svar læses.

    Kontakt

    Borgmester

    Simon Hansen

    Telefon: 25 18 18 16

    E-mail: siha@guldborgsund.dk

    Chefkonsulent, Cand.Comm.

    Rikke Betak Lund

    Telefon: 25180248

    E-mail: rblu@guldborgsund.dk