Kontakt
Bob Richard Nielsen
E-mail: bybrn@guldborgsund.dk
Ældre borgere i Guldborgsund Kommune skal i endnu højere grad have mulighed for at komme ud og være en del af sociale aktiviteter og meningsfulde fællesskaber i lokalsamfundet. Ældre og Omsorgsudvalget har derfor prioriteret en række indsatser, der skal fremme mental, fysisk og social sundhed.
Ældre og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune har gennem en længere periode arbejdet målrettet med at styrke ældre borgeres mulighed for at deltage i sociale aktiviteter og indgå i meningsfulde fællesskaber. Det gælder både for ældre borgere i eget hjem og beboere på kommunens plejecentre.
Ældre og Omsorgsudvalget har prioriteret forskellige indsatser, der skal være med til at fremme mental, fysisk og social sundhed og mindske ensomhed blandt ældre borgere.
”Det ligger mig meget på sinde, at vores ældre borgere trives i hverdagen og har det godt. Derfor er det vigtigt, at vi som kommune sørger for, at vores ældre borgere i endnu højere grad får støtte, hjælp og ledsagelse til sociale aktiviteter og meningsfulde fællesskaber, så vi er med til at fremme mental, fysisk og social sundhed, der øger livskvaliteten hos den enkelte borger,” siger Bob Richard Nielsen, formand for Ældre og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune.
Styrkelse af klippekortordning
Udvalget har blandt andet besluttet at styrke den såkaldte klippekortordning.
Klippekortordningen gælder både for beboere på kommunens plejehjem samt plejekrævende og sårbare borgere i eget hjem.
Formålet med klippekortordningen er, at det er borgeren, der selv skal bestemme, hvad klippene skal bruges til. Det kan eksempelvis være en tur ud at se på butikker, besøg på en café eller en gåtur ved vandet. Klippekortet skal anvendes til aktiviteter, der ligger ud over den eksisterende plejeindsats.
For at understøtte borgerne i at komme endnu mere ud og deltage i sociale aktiviteter fremover, har udvalget afsat fem millioner kroner til en bedre bemanding på plejehjemmene og i udekørende funktioner. Medarbejderne skal udføre aktiviteterne i samarbejde med borgerne og efter borgernes behov og ønsker.
”Jeg håber virkelig, at vores borgere får endnu mere gavn af klippekortordningen. De nye medarbejdere, der skal hjælpe og ledsage vores ældre med at deltage i aktiviteterne, får en vigtig rolle, og jeg føler mig overbevist om, at denne indsats vil føre til, at endnu flere af vores ældre får mere socialt indhold i deres hverdag – vel at mærke ud fra borgernes ønsker og behov,” siger Bob Richard Nielsen, formand for Ældre og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune.
Mere hjælp til sårbare borgere
Ældre og Omsorgsudvalget har det seneste halve år arbejdet grundigt med at finde en ny model for, hvordan kommunens åbne aktivitetscentre kan drives mest nyttigt. De åbne aktivitetscentre er et tilbud til ældre, hjemmeboende borgere – her skal man ikke visiteres for at komme.
Udvalget har undervejs i forløbet nedsat en arbejdsgruppe med deltagere fra Ældrerådet, brugere fra aktivitetscentrene og frivillighedskoordinatorer for at få afdækket behov og ønsker bedst muligt.
”For at sikre, at der fortsat er gode aktiviteter, ønsker vi at udbrede den model, vi har succes med på aktivitetscentrene Blishøjgaard i Væggerløse og medborgerhuset i Gedser. Her har frivillige borgere et tæt samarbejde med kommunens frivillighedskoordinatorer, og i fællesskab sørger de for at planlægge spændende aktiviteter til de ældre. Flere af deltagerne er både frivillige og brugere på samme tid, og det behøver derfor ikke at være en af vores medarbejdere, der tænder for kaffen eller stiller tallerkner på bordet,” siger Bob Richard Nielsen og tilføjer:
”Det er derfor, at vi flytter medarbejdertimerne fra de åbne aktivitetscentre, som bruges af mere raske, hjemmeboende borgere, til aktiviteterne på vores plejehjem, hvor vi oplever, at der er et stigende behov for yderligere støtte og hjælp til vores mere svage og sårbare borgere, der bor på plejehjem og i eget hjem.”
I en overgangsperiode frem til 1. juli 2023 vil sårbare borgere med særlige behov, der i dag bruger tilbuddene i de åbne mødesteder, få hjælp til at blive henvist til aktiviteter på plejehjemmene.
På hvert åbent mødested lægges der op til, at der skal være 1-2 lokale kontaktpersoner og en aktivitetsleder per aktivitet. Der afsættes midler til to gange 37 timer til frivillighedskonsulenter.
Ændrer på cafédriften
Ældre og Omsorgsudvalget har ligeledes besluttet at ændre på cafédriften på de åbne mødesteder Lindehaven i Sundby, Blishøjgaard i Væggerløse og Præstemarken i Stubbekøbing, fordi disse har haft underskud i en årrække. I caféerne er det blandt andet muligt at købe mad og drikkevarer.
En arbejdsgruppe bestående af deltagere fra Ældrerådet, caféerne og Madservice i Center for Sundhed og Omsorg har bidraget med relevante inputs, som er blevet forelagt udvalget inden dets beslutning.
Ældre og Omsorgsudvalget har på deres udvalgsmøde besluttet fremadrettet, at holde caféerne åbne i hverdagene.
”Jeg er glad for, at vi i fællesskab har fundet en god og fornuftig løsning, så det fortsat er muligt for brugerne af caféerne at købe mad og drikke. Det er vigtigt, at vores ældre borgere kan være en del af et socialt fællesskab, hvor der både er mulighed for at deltage i en spændende eller sjov aktivitet og samtidig hygge omkring et måltid mad eller over en kop kaffe,” siger udvalgsformand Bob Richard Nielsen.
E-mail: bybrn@guldborgsund.dk