Kontakt
Annemette S. Johnsen
E-mail: byasj@guldborgsund.dk
Stine Melissa Jensen
E-mail: stmj@guldborgsund.dk
Flagermus, oddere og endnu mere vildskab på kommunens egne grønne områder. Det er en del af temaerne for de projekter, som i år får del i Guldborgsund Kommunes biodiversitetspulje.
Det skal summe endnu mere af liv i Guldborgsund Kommune, end det allerede gør. Derfor har byrådet tilbage i 2020 prioriteret 6,5 millioner til biodiversitetsprojekter frem til og med 2024.
I år bruger kommunen i alt 2 millioner fra puljen.
- Der har i mange år været et stort biodiversitetstab i Danmark. En udvikling, der desværre endnu ikke er vendt. Så det er vigtigt at prioritere tiltag, som kan præge udviklingen i positiv retning. I år har vi prioriteret indsatser, der spænder bredt, og som derfor samlet set bliver til en stærk biodiversitetsindsats, siger udvalgsformand for Teknik, Klima og Miljøudvalget Annemette S. Johnsen.
Halvdelen af beløbet fordeles i år mellem 10 projekter, mens den anden halvdel skal bruges på at omlægge og udvikle kommunens egne grønne arealer, så de kan rumme mere biodiversitet. En indsats, der for alvor tog fart i 2022 som udspring af Miljøministeriets Konkurrence ”Danmarks Vildeste Kommune”. Lokalt har indsatsen fået navnet ”Vores Vilde Guldborgsund”, da den tager udgangspunkt i at inddrage og engagere borgerne.
- Der er sket en stor udvikling på vores egne arealer gennem flere år, men især det seneste år, er det virkelig gået stærkt. Den indsats, vil vi gerne skrue endnu mere op for i år. Vi har rigtigt mange kvadratmeter, der fortsat kan bringes i spil og udvikles. Det betyder ikke, at alt græs skal gro vildt, men vi skal se på, hvordan vores arealer anvendes og tilpasse vores pleje til det, så der både er plads til biodiversitet og de aktiviteter, som borgerne bruger arealer til, siger udvalgsformanden.
Sjældne sommerfugle og ynglende flagermus
De 10 øvrige projekter, der får del i puljemidlerne spænder bredt. En del af projekterne tager udgangspunkt i leveforholdene for specifikke arter. Der skal for eksempel optælles ynglende flagermus, arbejdes videre med projekt Glade Oddere og arbejdes med pleje af Det Falsterske Dige for at tilgodese flere sjældne sommerfugle.
Der gives også midler til at arbejde med biodiversitet i udvalgte områder for eksempel rejsning af Sakskøbing Folkeskov, Bøtøskoven og arbejdet med Bøtø Nor.
- Det er en meget spændende pulje af projekter, som er prioriteret i år i samarbejde med Grønt Råd. Det viser er godt billede af hvor bredt, der arbejdes for fremme biodiversiteten i vores kommune. Det er en vigtig indsats, som jeg glæder mig til at følge resultaterne af, siger Annemette S. Johnsen.
E-mail: byasj@guldborgsund.dk
E-mail: stmj@guldborgsund.dk