Det er ikke altid let at blive forældre. Som nybagt far og mor sidder man ofte med mange spørgsmål og nye følelser, der kan være svære at placere. Det kender Maj alt til, men efter at have været med i Guldborgsund Kommunes småbørnsklubber, er forældrerollen blevet nemmere, og netværket er blevet større.
”Jeg var lidt skeptisk, da sundhedsplejersken spurgte, om det var noget for mig. Men det er et rart sted, hvor man kan være sig selv, og hvor man kan spejle sig i andre,” siger Maj, der sammen med sin søn på syv måneder hver tirsdag har deltaget i en af småbørnsklubberne.
Hun er nu færdig med forløbet og kan mærke, at hun stille og roligt hviler mere i rollen som mor. Hun har fået mere viden om børns udvikling og behov, og hun bliver støttet i, at hun er god nok.
”Jeg har ikke det store netværk, og derfor har jeg ikke haft så mange steder at tage hen med mit barn, og samtidig er jeg også lidt usikker. Men det er lige så stille ved at forsvinde, og derfor får min søn også noget ud af det. Han oplever nu en mor, der har lyst til at være mere ude blandt andre, og det kommer jo også ham til gode,” siger Maj.
Tilbuddet bliver permanent
Ligesom Maj og hendes søn har 71 andre familier gennem de seneste tre år været en del af småbørnsklubberne. Erfaringerne fra projektperioden er så gode, at Socialudvalget har besluttet at gøre tilbuddet permanent.
”Alle forældre ønsker at kunne klare forældreopgaven selv på bedste vis. Men det er en stor omvæltning for nogle, og jeg er umådelig glad for, at et samlet socialudvalg har valgt at investere i et forebyggende tiltag, der gavner familierne på flere niveauer. Småbørnsklubberne er et glimrende eksempel på, hvordan kommunen og en organisation som Red Barnet med frivillige kræfter sammen kan tilbyde en åben og nærværende støtte og hjælp til familier med små børn,” siger Britta Lange, der er formand for Socialudvalget.
Også næstformand i Socialudvalget, Katrine Folmann von Arenstorff Christiansen, er glad for, at småbørnsklubberne nu er et fast tilbud.
"Det er et forrygende eksempel på en forebyggende indsats, der virker. De nybagte forældre skaber netværk på tværs af hinanden og de frivillige, mens fagpersoner klæder dem på til at blive endnu bedre i rollen som mor og far. I samarbejdet mellem fagpersoner og frivillige er vi lykkedes med at skabe et værdifuldt fællesskab for småbørnsfamilier, hvor trivsel og livsmestring naturligt bliver bragt i spil," siger hun.
I småbørnsklubberne mødes man én gang om ugen i 12 uger. Først er der fælles aftensmad for alle, og herefter står de frivillige for at lege og lave aktiviteter med børnene, mens forældrene snakker sammen og får viden og gode råd om forskellige emner. Det kan være tandpleje for små børn, søvn, højtlæsning og tilbud på bibliotekerne eller andre emner. Kommunens sundhedsplejersker er også med, og der er tid til både snak, erfaringsudveksling og almindelig hygge.
Forebyggende effekt
Det er Red Barnet, der sammen med Sundhedsplejen i Guldborgsund Kommune driver småbørnsklubberne. Karin Mortensen er frivillig klubleder i Red Barnet og koordinator for småbørnsklubberne. Hun oplever, at det styrker familierne, at de ikke er alene om at opleve, at det kan svært at være forældre.
”Der er en fantastisk stemning, når vi er sammen. Alle har lyst til at være der, og forældrene får mere viden og vokser som forældre. Mange af de familier, der er med i klubberne, har måske ikke det store netværk i forvejen, men det får de her, og flere er også fortsat med at se hinanden efterfølgende,” siger hun.
Trine Knudsen er sundhedsplejerske i Guldborgsund Kommune og tilknyttet småbørnsklubberne. Hun oplever, at Småbørnsklubberne er et trygt rum for familierne, og at det giver forældrene mere mod til og viden om, hvad man kan bruge kommunen til som familie.
”Nogle forældre kan være nervøse for at kontakte kommunens forskellige områder, hvis de har udfordringer. Men i småbørnsklubben finder de ud af, hvad de kan bruge familieafdelingen, jobcentret eller psykologerne til, og at det ikke er farligt at kontakte kommunen. Det betyder, at der kan skabes et tættere samarbejde med familierne, og at kommunen kan hjælpe og støtte familierne, før små problemer eller udfordringer vokser sig store,” siger hun.
Klar anbefaling fra deltagerne
Anja og hendes datter på tre år har været i to forløb. Anja var så glad for det første forløb, at hun spurgte, om hun kunne få lov til at fortsætte.
”Jeg kunne godt lide at opleve noget andet med min datter. Der var både legeaktiviteter for børnene og viden for os forældre. Det har været rigtig rart at tale med andre forældre om, hvad de gør i forskellige situationer, ligesom fagpersonalet og de frivillige var rigtig gode til at støtte op om de ting, der kan være udfordrende. Jeg har på flere områder fået input, der gør livet som forælder lidt lettere,” siger Anja.
”Jeg vil klart anbefale det til andre. Jeg ville sådan set ønske, at det ikke var et forløb, men at man kunne blive ved med at komme. Det har været en stor luksus,” siger Anja.
I Red Barnet er der stor glæde over, at Socialudvalget i Guldborgsund Kommune har besluttet at gøre småbørnsklubberne til et permanent tilbud. Kommunen var en af de første i landet til at rulle tilbuddet ud sammen med Red Barnet, og der er stolthed over, hvad det er lykkedes at opnå.
”Sammen med Sundhedsplejen i Guldborgsund har vi skabt nogle småbørnsklubber, der er med til at gøre en forskel for de mindste børn og deres forældre. Børnene og deres forældre har fået et frirum. I trygge rammer skabt af dygtige frivillige sammen med familierne kan forældrene åbne sig, lege med deres børn sammen og få gode relationer. De tidligste år i et barns liv er så afgørende for barnets udvikling og muligheder senere i livet, og derfor er jeg så glad for, at Guldborgsund Kommune fortsætter denne forebyggende indsats. Alle børn skal jo have en god start på livet,” siger Johanne Schmidt-Nielsen, der er generalsekretær i Red Barnet.
Småbørnsklubberne bliver et permanent tilbud fra 2024. Det vil fortsat være Guldborgsund Kommune og Red Barnet, der driver klubberne sammen. Hvis man vil vide mere om småbørnsklubberne, kan man kontakte sundhedsplejen i Guldborgsund Kommune.
Fakta om Småbørnsklubberne:
- Et forløb i en småbørnsklub varer 12 uger, og man mødes én gang om ugen
- Der kan være seks familier pr. forløb med børn i alderen 0-6 år (ældre søskende er også velkomne)
- Der er fire småbørnsklubber om året – to hvert forår og to hvert efterår. Næste forløb begynder til marts
- Det foregår i Østerbro Børnehus i Nykøbing Falster
- Klubberne ledes af frivillige fra Red Barnet, og der deltager som regel enten en sundhedsplejerske eller andre fagfolk, der kan give råd og viden om børns udvikling
- Man kan høre mere om klubberne ved at kontakte sundhedsplejen, frivilligkoordinator eller Red Barnet