Offentlig høring af forslag til lokalplan 224 og kommuneplantillæg nr. 24 Marielyst Ferieby
Frist 15. december 2023
Guldborgsund Kommune har nu udarbejdet forslag til planlægningen for Marielyst Ferieby. Planforslagene er vedtaget af Guldborgsund Byråd d. 12. oktober 2023.
Med planforslagene ønsker Guldborgsund Kommune at lovliggøre de 10 nye sommerhuse og samtidig sikre og styrke de bevaringsværdige kvaliteter i området som helhed.
Guldborgsund Kommune vil gerne høre dine kommentarer til planforslagene.
Planforslagenes indhold
Forslag til Kommuneplantillæg 24 og Lokalplan 224 – Marielyst Ferieby skal sikre, at der senere kan ske en lovliggørelse af områdets eksisterende anvendelse til sommerhusformål og en lovliggørelse af de 10 nye huse. Samtidigt skal planerne sikre områdets bevaringsværdier som kulturmiljø, herunder landskab og bebyggelse.
I planforslagene optages en række bestemmelser om bevaring af områdets mest værdifulde træk: Det omfatter det sammenhængende landskab af kystnær skov og den særlige ensartede bygningsarkitektur i området. I kommuneplantillægget udpeges det samlede område, inkl. de 10 nye sommerhuse, som kulturmiljø, der fortæller historien om feriekulturen i Danmark fra Staunings Ferielov til nutidens efterspørgsel på moderne feriehuse. Det er vurderet, kulturmiljøet er sårbart over for en privatisering af fælles friarealer, idet landskabet danner et sammenhængende naturnært landskab omkring husene. Kulturmiljøet er ligeledes sårbart over for en individualisering af de enkelte feriehuse, idet feriehusene, i kraft af deres ensartethed, fortæller historien om områdets fortid som feriekoloni, og det gør det muligt at opleve de tidsperioder klyngerne i området repræsenterer.
I lokalplanen sikres områdets ensartede bebyggelse med bevarende bestemmelser for bygningernes udformning, herunder facadefarver og bygningsdetaljer. Dette gælder såvel i klynger af huse fra 80’erne som de nye klynger af huse fra 2020’erne. I lokalplanen sikres desuden de værdifulde landskabstræk, så området fastholdes som en sammenhængende kystnær skov med lysninger til bebyggelse og rekreative områder.
Med lokalplanen gives der ikke mulighed for etablering af yderligere sommerhuse eller at udvide de nuværende. Lokalplanen rummer en mindre mulighed for etablering af ny bebyggelse til fælles formål på op til 200 m2. Herudover giver lokalplanen kun mulighed for en evt. genopførelse af den eksisterende bebyggelse. Lokalplanen medtager desuden bestemmelser for parkering, stiforbindelser og udvalgte områder til etablering af landskabeligt indpassede volde, der bl.a. kan tjene som afskærmning mellem tætbeliggende huse.I planforslagene videreføres principperne om fri færdsel og princippet om et område, der fremstår som et sammenhængende landskab uden hegning af enkeltområder.
Det er i lokalplanen fastholdt, at området forsat udelukkende kan have fælles parkeringsarealer i kanten af området ud til Bøtøvej. Området er oprindeligt udformet som bilfrit, og en stor del af den landskabelige kvalitet er båret af, at landskabet omkring husene er friholdt for parkering og andre individuelle faciliteter, der privatiserer de fælles friarealer. Der er i dag udfordringer med den interne færdsel i området. Disse udfordringer knytter sig til de steder, hvor der er sammenfald mellem hovedstier og interne køreveje. Der er i lokalplanen medtaget bestemmelser for minimumsbredder af hovedstier for at sikre plads til samfærdsel. Der har været efterspurgt en mere styret færdsel gennem områderne med de nye huse. Der er derfor udlagt stier til kysten gennem disse områder, der skal etableres i grus.
Invitation til borgermøde
Guldborgsund Kommune afholder borgermøde i forbindelse med den offentlige høring af planforslagene for Marielyst Ferieby. Borgermødet afholdes i Væggerløse Hallen lørdag d. 4. november 2023 kl. 13-16.
Af hensyn til mødets afvikling vil vi gerne have, at du tilmelder dig senest d. 29. oktober på følgende link: Tilmeld arrangement - Login (guldborgsund.net)
Du logger på med brugernavn: Marielyst
Og med kodeord: Marielyst1234
Sådan deler du dine idéer og forslag med os
Du kan sende dine kommentarer til os på mail til kommunen@guldborgsund.dk Høringsperioden går fra 16. oktober 2023 til d.15. december 2023.
Læs høringsmateriale
Læs forslag til Lokalplan 224 - Marielyst Ferieby (nyt vindue)
Læs forslag til kommuneplantillæg 24 – Marielyst Ferieby (nyt vindue)
Læs miljøscreening (nyt vindue)
Læs hvidbog fra forhøring (nyt vindue)
Afgørelse om miljøscreening
Der er i planforslagene en afgørelse om, at der ikke skal udarbejdes miljøvurdering af planerne. Dette fremgår både af Kommuneplantillægget og Lokalplanen.
Klagevejledning
Denne afgørelse kan i henhold til § 48, stk. 3 i lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Klageberettigede er jf. lovens § 50:
• miljø- og fødevareministeren,
• enhver med retlig interesse i sagens udfald
• landsdækkende foreninger og organisationer, der som formål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen og har vedtægter eller love, som dokumenterer deres formål, og som repræsenterer mindst 100 medlemmer.
Klagen skal indsendes via Miljø- og Fødevareklagenævnet: Klageportal (nyt vindue)Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen. Guldborgsund Kommune gør opmærksom på, at der som udgangspunkt opkræves gebyr for at indgive en klage.
Du kan læse nærmere om gebyr, sagsbehandlingstider mv. i vejledningen på Miljø- og Fødevareklagenævnets hjemmeside: Vejledning (nyt vindue)
Miljø- og Fødevareklagenævnet vil som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis man ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal man sende en begrundet anmodning til Guldborgsund Kommune. Guldborgsund Kommune videresender herefter anmodningen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt anmodningen kan imødekommes. Klagefristen er 4 uger fra den dag, hvor afgørelsen er offentliggjort jf. lovens § 51. Afgørelsen kan endvidere prøves ved en domstol. Søgsmålet skal være anlagt inden 6 måneder efter at afgørelsen er offentliggjort jf. lovens § 54.